SOLU KOULUTUS 600h

Seuraava 1. moduuli alkaa helsingissä syksyllä 2026

SOLU-somaattinen sertifikaatiokoulutus koostuu kolmesta 200h moduulista, joiden kokonaiskesto on n. 3 vuotta.

Yhdessä suoritettuna, nämä kolme moduulia antavat osallistujalle Somaattisen Liikeharjoittajan & -terapeutin (600h) nimikkeen ja  mahdollistavat rekisteröitymisen ISMETA Somaattisena Liikekouluttajana/Terapeuttina (RSME/RSMT)

Yksittäisiin moduuleihin (200h) on myös mahdollista hakea. Yksittäiseen moduuliin osallistuminen ei kuitenkaan mahdollista sertifikaatiota tai ISMETA-rekisteröintiä, mutta antaa osallistujalle eväitä somaattisen työskentelyn soveltamiseen omassa elämässä ja muutosprosesseissa.

Somaattisena pohjana koulutuksessa käytetään erityisesti Body-Mind Centering® ja Laban/Bartenieff Liikeanalyysi-metodeja, joiden ohella opiskelijat tutkivat myös muita integroivia liikemenetelmiä kuten Autenttista Liikettä, sekä mm. ekosomatiikkaa ja terapeuttisia menetelmiä.

Koulutus on ensisijaisesti suunnattu liikkeen, ilmaisun, terapian ja/tai kosketustyöskentelyn parissa työskenteleville ammattilaisille, jotka kaipaavat työhönsä vahvaa somaattista näkökulmaa ja ruumiillisia taitoja.

Seuraava 2. moduuli alkaa Helsingissä helmikuussa 2025. Haku vapaille paikoille avataan lokakuussa 2024.

1. Moduuli:

kokemuksellinen & kehityksellinen anatomia

Koulutuksen ensimmäinen moduuli koostuu kokemuksellisen anatomian ja kinesiologian opinnoista, sekä sikiönkehityksellisten tapahtumien tutkimisesta. Näiden kautta ymmärrys ruumiin prosessinomaisuudesta, myötävaikuttumisesta, kokonaisvaltaisuudesta ja keskinäisyhteyksistä voi vahvistua. Anatomisia ja kinesiologisia sisältöjä integroivat metodit (mm. autenttinen liike), sekä kosketus- ja liiketyöskentely, seuraavat opinnoissa mukana alusta alkaen.

Sisällöllisesti ensimmäisen moduulin aikana tutkimme mm. luustoa, lihaksistoa, sidekudoksia, nestejärjestelmää, hermostoa, sisäelimiä ja rauhasia. Työskentelyssä yhdistyvät liikkeen, hengityksen, äänenkäytön ja mielikuvatyöskentelyn lisäksi liikeobservaatio ja hienovarainen ohjaava kosketus, jolla mahdollistetaan yksilön sensorista, motorista ja kehityksellistä integraatiota.


2. moduuli:

Neurosolulliset liikemallit & liikkeen kehitys

Kehitykselliset Liikemallit ovat sikiönkehityksessä ja ensimmäisen ikävuoden aikana ilmeneviä prosesseja, jotka muokkaavat perustan kaikelle myöhemmälle liikkeelle ja kommunikaatiolle.

Työskentely perustuu erityisesti Body-Mind Centering® metodin ehdottamaan näkökulmaan, mutta tuo mukaan myös Laban Liikeanalyysiä ja Bartenieff Fundamentals harjoitteita, sekä tutkii refleksejä ja niiden integroitumista osana hermoston ja aivojen kehitystä. Tämän moduulin aikana syvennämme ymmärrystämme kehityksellisistä liikemalleista kokemuksellisena ja dynaamisena jatkumona, jotka ilmenevät suhteessa ympäristöön ja kiintymyssuhteisiin.

Moduulissa tutustumme myös somaattiseen historiaan ja sukujuuriin, sekä somaattisiin tulevaisuuksiin ja työn potentiaalisiin mahdollisuuksiin.

3. MODUULI:

somaattinen liiketerapia & pedagogia

Viimeinen kolmesta moduulista integroi aiemmissa moduuleissa tutkittuja somaattisia prinsiippejä yksilötyöskentelyyn. Työskentelyn keskiössä ovat luovat, asiakkaan voimavaroja ja edistävät menetelmät, jotka tarjoavat vaivattomuutta ja vaihtoehtoja fyysisiin, sosiaalisiin ja emotionaalisiin toimintoihin. Somaattisella liiketerapialla vahvistetaan asiakkaan kehotietoisuutta ja vuorovaikutustaitoja, lisätään itsesäätely- ja toimintakykyä, sekä mahdollistetaan kokonaisvaltaista eheytymistä.

Terapeuttinen aihepiiri nousee varhaisesta vuorovaikutuksesta, kiintymyssuhdeteoriasta sekä traumatietoisesta työskentelystä. Tutkimme moduulissa myös somaattisen pedagogian erityispiirteitä.

Lähiopintojen lisäksi opiskelija osallistuu somaattisen liiketerapian yksilötapaamisiin ja työnohjaukseen, sekä työskentelee harjoitusasiakkaiden kanssa.

“Kokemuksellisen anatomian moduuli on ollut todellinen syväsukellus kehoon ja eri kehosysteemeihin liikkeen, teorian, tutkivan työskentelyn ja kosketuksen kautta. Opittu ei ole vain tietona päässäni vaan myös kokemuksena ja tietona koko kehossani. Se ulottuu omaan opetustyöhöni, ihmissuhteisiini ja omaan kehosuhteeseeni.

Koin, että kurssilla anatominen tieto, kokemuksellinen työskentely, henkilökohtainen ja ryhmän prosessi olivat kauniissa dialogissa keskenään.

Sadun opetuksessa on läsnä vuosien kokemus somatiikan opettamisesta, hienoviritteinen ja salliva kohtaaminen ryhmän kanssa, sekä uskomattoman syvä ja laaja ymmärrys somatiikasta. Satu on opetustilanteessa kokonaisvaltaisesti läsnä ja elää alati muuttuvassa oppimisen prosessissa mukana yhdessä opiskelijoiden kanssa.”

— Koulutuksen osallistuja